´

Hoppas jag lurade någon förrvirrad själ med mjölktricket i går 🙂

Tänkte kompensera med något mer matnyttigt idag..

För att kameran skall ställa in rätt inställningar och få en korrekt exponering behöver den veta hur starkt ljuset är.

Detta försöker den ta reda på genom att mäta det ljus som reflekteras från motivet, tillskillnad från en handhållen ljusmätare som mäter infallande ljus (det ljus som verkligen träffar motivet).

Eftersom kameran inte kan veta vilken färg motivet har tex om modellen har har svarta, röda eller vita kläder på sig. egentligen hur stor reflektionsgrad motivet har så gör den alltid en kompromiss och ställer in sig på ett neutralgrått motiv där 18% av ljuset refelekteras.

detta funkar i de flesta fall men om motivet innehåller mycket vitt tex ett vitt snöfält blir kameran lurad, den mäter relekterande ljus och tror som sagt att det kommer från ett neutralgrått motiv med 18% reflektionsgrad och tror därför att det måste vara en jättestark ljuskälla och väljer en snabbare slutartid vilket resulterar i att snöfältet blir mörkare än vad vi vill.

förenklat kan man säga

ljuskälla x reflektionsgrad = inställning

eftersom kameran alltid räknar med 0,18 i reflektionsgrad blir det fel om motivet reflekterar mer eller mindre än 18%. Om hela motviet är snö är reflektionsgraden ca 90%. kameran missförstår då hela situationen och tror att det är  ljuskällan som är starkare, och inte som det egentligen ligger till att det är motivet reflekterar mer.

mycket matte men läs igenom ett par gånger så klarnar det 🙂

här nedan har jag tagit tre bilder av samma motiv och mätt ljuset med spotmätning på gråkortet som hänger från bomen. översta är mätt i den helvita delen och där blev bilden för mörk. I mittersta är ljuset mätt i det grå fältet och bilden blir korrekt exponerad. I understa är ljuset mät i svarta delen och därför tror därför att ljuset reflekterats från en svag ljuskälla och ställer in en lång slutartid som överexponerar motivet..